Zboża bez glutenu

Zboża bez glutenu

Większość z nas może jeść wszystko to, na co ma ochotę, jedynie z zachowaniem umiaru i zdrowego rozsądku. Wielu dietetyków uważa, że można jeść wszystko co jest zdrowe i nieprzetworzone, bo zawiera wtedy wszystkie niezbędne dla naszego organizmu składniki. W przypadku osób, które cierpią na celiakię, nie można stosować tej zasady, bo gluten, którego nie mogą spożywać, znajduje się niemalże w każdym produkcie.

Jakie są rodzaje zbóż bez zawartości glutenu?

zdrowe zboża bezglutenoweStatystyki pokazują, że na celiakię cierpi około jeden procent Europejczyków i są to częściej kobiety niż mężczyźni. Nie ma skutecznego lekarstwa, czy metody leczniczej, więc zaleca się takim osobom stosowanie na stałe lub przez jakiś czas diety bezglutenowej. Nie jest to proste, bo bardzo dużo ogólnie dostępnych w sklepach produktów zawiera ten składnik, a czasem jest on nawet celowo dodawany. W diecie najważniejsze poza warzywami i owocami są produkty zbożowe, gdyż są najlepszym źródłem węglowodanów i także niezbędnych witamin i minerałów. Zdrowe zboża bezglutenowe to przede wszystkim ryż biały i brązowy, gryka, proso, amarantus, czy quinoa. Alternatywą dla klasycznej formy zbóż, mogą być kasze, na przykład jaglana, gryczana, albo płatki ryżowe. Gluten zawierają także produkty przetworzone, ponieważ może on być dodawany w celu poprawy smaku, gdyż jest jego nośnikiem, albo jakiś produkt zostanie nim zanieczyszczony w trakcie procesu produkcyjnego, ponieważ w zakładzie wykorzystuje się ten składnik w produkcji innych artykułów. Osoby chore na celiakię lub mające na ten składnik alergię, muszą szczególnie uważać przy zakupie gotowych wyrobów typu płatki śniadaniowe, wędliny, majonezy, czy jogurty owocowe. Lista takich produktów jest bardzo długa i jedyną metodą na uniknięcie glutenu jest dokładne czytanie etykiet produktów żywnościowych, ponieważ producenci mają obowiązek umieścić na opakowaniu informację o zawartości glutenu, czy wszelkich składników silnie alergizujących jak orzechy, czy sezam. W sklepach z ekologiczną żywnością, znajdziemy przeróżne gotowego produkty wyprodukowane bez glutenu.

Zboża powinny stanowić znaczną część naszego codziennego posiłku pod różnymi postaciami. Mogą to być płatki śniadaniowe, musli, kasza, czy pieczywo. Bezglutenowe wyroby piekarnicze są uważane za znacznie zdrowsze niż klasyczne z mąki pszennej, ponieważ są produkowane ze znacznie bardziej wartościowych zbóż. Najcenniejsza pod względem składników odżywczych i witamin jest mąka gryczana i jaglana oraz ich odpowiedniki w formie kasz.