Wlaściwości prozdrowotne jadalnej miechunki peruwiańskiej

Wlaściwości prozdrowotne jadalnej miechunki peruwiańskiej

Wygląd jaki charakteryzuje jadalną miechunkę peruwiańską sprawia, że jest to owoc idealnie nadający się do ozdabiania tortów i ciast. Zbudowany jest z pomarańczowej jagody przypominając pomidor koktajlowy otoczony mieszkiem, który w czasie dojrzewania zmienia kolor i otwiera się. Smak miechunki pasuje zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Pasuje do mięs, sosów i zup, do których dodaje kwaskowatości i lekkiej goryczki. Owoc ten zyskuje na nowo popularność, nie tylko ze względu na zastosowanie w kuchni, ale też właściwości prozdrowotne.

Czym charakteryzuje się jadalna miechunka peruwiańska?

jadalna miechunka peruwiańskaJeszcze kilka lat temu jadalna miechunka peruwiańska była wykorzystywana jedynie ze względu na swój wygląd. Roślina z czerwonymi kielichami zdobiła parapety, a po dojrzeniu, owoce używane były na tortach i ciastach. Aktualnie ponownie staje się popularna, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości prozdrowotne. Miechunka charakteryzuje się bogactwem beta-karotenu, który wpływa na poprawę kondycji wzroku. Jest również pełna minerałów i substancji złożonych, takich jak fosfor, wapń, białko, żelazo, cynk, a także pektyny i kwasy owocowe. Wspomaga układ immunologiczny oraz pozytywnie wpływa na nastrój i niweluje objawy lękowe. Stosowana jest jako naturalne lekarstwo na choroby układu trawiennego ze względu na zawartość błonnika i alkaloidów tropanowych. Nie tylko warunkuje rozwój mikroflory jelit, ale również ogranicza wydzielanie w żołądku kwasu solnego. Regularne spożywanie owoców miechunki poprawia koncentrację i wspomaga pamięć oraz jest sprawdzonym sposobem na zmniejszanie ryzyka powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego. Spożywanie tego składnika polecane jest osobom zmagającym się z anemią oraz weganom, ponieważ skutecznie uzupełnia braki białka i wapnia. Bogactwo właściwości prozdrowotnych zawartych w owocach miechunki peruwiańskiej sprawia, że jest to doskonały dodatek do potraw oraz przekąska, ponieważ można je kupić również w formie suszonej.

Dodanie do swojej diety owoców jadalnej miechunki peruwiańskiej może pozytywnie wpłynąć na zwalczanie ryzyka pojawienia się wielu chorób, zarówno w układzie sercowo-naczyniowym, moczowym czy nawet kilku rodzajów nowotworów. Łatwość uprawy tych roślin sprawia, że na nowo stają się popularne, a możliwość dodania ich do wielu rodzajów potraw tylko zachęca kolejne osoby, aby spróbować dodać te bomby witaminowe do swojej diety i czerpać z ich wielu właściwości prozdrowotnych wpływających pozytywnie na funkcjonowanie organizmu.