Właściwości i zastosowanie izomaltu

Obecność dużej ilości cukrów i słodzików w produktach spożywczych bardzo często zniechęca do kupowania i spożywania ich. Spożywanie cukrów w dużej ilości niesie za sobą wiele negatywnych skutków dla zdrowia człowieka. Problemy stomatologiczne, cukrzyca, nadwaga, czy osłabienie pracy układu odpornościowego to tylko niektóre z problemów. Nic więc dziwnego, że coraz częściej unika się spożywania cukru.
Czy warto zamienić cukier biały na izomalt?
Mowa tu oczywiście o cukrach prostych, czyli monosacharydach, które prowadzą do nagłego skoku, a następnie spadku glukozy we krwi. Spożywanie cukrów prostych jest więc szczególnie niebezpieczne dla cukrzyków. Dużo zdrowszym odpowiednikiem cukru jest izomalt. Jest to syntetyczna substancja słodząca. Izomalt ma wiele zalet. Przede wszystkim jest niskokaloryczny. Jeden gram izomaltu dostarcza 2 — 2,4 kalorii, przez co jest o połowę mniej kaloryczny od zwykłego, białego cukru. Jest również od niego o połowę mniej słodki, jednak nie pozostawia on metalicznego, gorzkiego posmaku jak w przypadku innych chemicznych słodzików. Jego smak jest „czysto słodki”. Ogromnym atutem tego słodzika jest to, że nie powoduje próchnicy. Jedynym skutkiem ubocznym spożycia izomaltu w nadmiernej ilości może być efekty przeczyszczający. Cukier ten jest polecany szczególnie cukrzykom, ze względu na niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że po jego spożyciu nie następuje charakterystyczny dla sacharozy nagły wzrok i spadek poziomu cukru we krwi. Niskokaloryczny izomalt 500g przeważnie kosztuje około 15 zł, jednak ze względu na jego trudną dostępność, poleca się kupowanie go w sklepach internetowych. Izomalt nie chłonie wilgoci, a ponadto jest odporny na wysokie temperatury, przez co idealnie nadaje się do wykonywania różnego rodzaju ozdób cukrowych na torty, a także do zdobienia ciast i ciastek. Jest również chętnie wykorzystywany w przemyśle cukierniczym do wyrabiania cukierków, które wytwarzane na bazie izomaltu nie sklejają się. Oprócz działów spożywczych, izomalt jest nierzadko wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Dbanie o zdrowie jest bardzo ważne, a z tym wiąże się przestrzeganie zdrowej diety. Wykluczenie lub znaczne ograniczenie sacharydów z diety bywa niekiedy trudne, zwłaszcza, kiedy organizm jest uzależniony od słodkich pokarmów. Najlepiej wtedy zastąpić cukier izomaltem, czyli zdrowym, niskokalorycznym słodzikiem. Ta syntetyczna substancja słodząca jest bezpieczna dla cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny, jak i również dla dzieci, ponieważ izomalt nie powoduje cukrzycy.
Najnowsze komentarze