Prozdrowotne właściwości rokitnika

Prozdrowotne właściwości rokitnika

Poprawa warunków i stylu życia na przestrzeni ostatnich lat spowodowała wzrost zainteresowania utrzymaniem dobrego stanu zdrowia oraz spowolnieniem procesów starzenia przez wprowadzenie zmian w sposobie żywienia. Rosnąca świadomość konsumentów sprawia, że zaczynają oni przywiązywać coraz większą wagę do tych aspektów życia, które sprzyjają poprawie jego jakości. Dlatego też dieta, obok sposobu i warunków życia, jest jednym z najważniejszych czynników zdrowia człowieka i dobrego samopoczucia. Coraz częstszym wyborem konsumentów jest żywność o właściwościach prozdrowotnych, nazywana żywnością funkcjonalną.

Jakie wartości odżywcze ma rokitnik?

ekstrakt z rokitnikaZe względu na walory odżywcze oraz wysoką zawartość składników biologicznie aktywnych, które mogą być wykorzystywane zarówno w profilaktyce, jak i terapii wielu chorób rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) powinien być wprowadzony do diety i szerzej wykorzystywany do produkcji artykułów spożywczych w naszym kraju. Rokitnik jest rośliną, której preparaty są szeroko stosowane jako dodatki do żywności w wielu krajach Azji i Europy Wsch. Ekstrakt z rokitnika wykorzystywany jest zarówno w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, jak i kosmetycznym. Właściwości rokitnika były znane już starożytnej Grecji i przez wiele wieków stosowane w medycynie ludowej. W Polsce rokitnik zwyczajny nie cieszy się zbytnią popularnością. Mało osób wie o istnieniu takiej rośliny, a jeszcze mniej zdaje sobie sprawę z tego, jakie pozytywne właściwości posiada. Wyjątkowy skład chemiczny sprawia, że rokitnik może spełniać różnorodne funkcje, jako składnik zwiększający wartość odżywczą produktów spożywczych czyniąc je prozdrowotnym tym samym nadając miano „funkcjonalnym”. W diecie wykorzystywane mogą być owoce, nasiona oraz liście rokitnika. Rokitnik zwyczajny charakteryzuje się dużą zawartością witamin rozpuszczalnych w wodzie i w tłuszczach. Jest bogatym źródłem flawonoidów (kwercetyna, kemferol, izoramnetyna, katechiny). Związki te najbardziej aktywne są pod względem biologicznym – występującym w owocach, a także w liściach rokitnika. Prawdopodobnie to one mają największy wpływ na aktywność przeciwutleniającą owoców tej rośliny. Związki fenolowe nadają cierpki smak owocom oraz biorą udział w tworzeniu barwników i ochronie przed rozwojem niepożądanej mikroflory. Związki fenolowe występujące w liściach i owocach tej rośliny, mają największy wpływ na właściwości przeciwutleniające. Aktywność biologiczna przeciwutleniaczy głównie polega na hamowaniu wolnych rodników, zmniejszaniu frakcji „złego” cholesterolu LDL i zwiększaniu zawartości „dobrego” cholesterolu HDL, zmniejszają ryzyko powstawania i rozwoju nowotworów oraz spowalniają proces starzenia się komórek.

Unikalna wartość odżywcza zarówno owoców, nasion jak i liści rokitnika daje możliwość, pozyskania z niego wielu produktów. Najważniejszy produkt, który jest obecnie pozyskiwany z rokitnika to olej. Inne produkty spożywcze to marmolady, dżemy, galaretki, przyprawy do mięs czy też mleczne napoje fermentowane z wykorzystaniem rokitnika. Owoce są stosowane przy produkcji likierów, wina i wódki. Warto zwrócić uwagę w codziennej diecie na sok z rokitnika, który zawiera ważne dla organizmu aminokwasy egzogenne, między innymi walinę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, treoninę i fenyloalaninę.