Powrót do natury czyli oleje roślinne z rokitnika, mięty, oregano

Powrót do natury czyli oleje roślinne z rokitnika, mięty, oregano

W czasach gdy rozwój medycyny pozwolił a uporanie się z większością epidemii, które trzebiły ludzkość w zamierzchłych czasach, wciąż stoimy w obliczu nowych zagrożeń. Mutacje znanych nauce wirusów oraz pojawiające się nowe, wymagają od nas czegoś więcej niż regularnych szczepień czy przyjmowania suplementów diety. Coraz częściej dochodzimy do wniosku, że łykanie witamin nie załatwi sprawy naszego zdrowia.

Rokitnik pospolity jako źródło drogocennego oleju

olej z rokitnika

Suplementy diety dostępne w aptekach są łatwe w przyjmowaniu i dają nam poczucie spełnienia obowiązku wobec naszego organizmu w zakresie dbałości o zdrowie. Często jednak jest to złudne wrażenie, które w najlepszym przypadku nie da żadnego efektu. Przyjmowanie witamin czy suplementów diety powinno odbywać się w sposób świadomy i przemyślany. Uzupełniając witaminy i minerały, warto mieć na uwadze fakt, że najlepiej przyswajają się te naturalne z owoców i warzyw. Jeżeli zdecydujemy się na wspomaganie organizmu naturalnymi środkami, możemy mieć pewność co do tego, co naprawdę mu dostarczamy. Nie potrzebujemy specjalistycznej wiedzy ani żadnych szczególnych zdolności. Wystarczy jedynie odrobina dobrej woli i czasu potrzebnego na zapoznanie się najbardziej użytecznymi właściwościami roślin i ziół, które mogą nie tylko wzmocnić nasz organizm ale również wesprzeć go w chorobie. Większość z nas zna takie zioła jak mięta, czy rumianek i potrafi znaleźć je na łące, w naturalnym środowisku. Przygotowanie z nich naparów jest proste i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności. Gorzej sprawa ma się z pozyskiwaniem oleju z roślin o dobroczynnych właściwościach, szczególnie tych, które nie są powszechnie dostępne jak rokitnik czy oregano. Rokitnik pospolity, który w naturalnym środowisku można spotkać wzdłuż morskiego wybrzeża. Czasem sadzi się go jako roślinę ozdobną lub uprawia właśnie w celu pozyskania oleju. Olej z rokitnika ma sporo właściwości leczniczych. Zawiera więcej witaminy C niż czarna porzeczka, ma zbawienny wpływ na skórę, przyspiesza gojenie drobnych ran, wspomaga leczenie nadciśnienia i podwyższonego cholesterolu. Wspomaga działanie układu trawiennego i leczenie wrzodów żołądka.

Preparaty wspomagające odporność organizmu lub wspierające nas w chorobie, oparte na naturalnych źródłach witamin i minerałów, powinny pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Rośliny używane do produkcji oleju, syropu czy suszu powinny pochodzić z nieskażonych terenów lub kontrolowanych upraw, w których nie wykorzystuje się żadnej środków chemicznych. Tylko takie rośliny gwarantują maksymalną możliwą skuteczność stosowanych przez nas preparatów.