Dobry ozonator żywności

Dobry ozonator żywności

Wielu z nas uwielbia spożywać świeże owoce i warzywa, których w sezonie nie brakuje na placach, targach czy w sklepach spożywczych. Pięknie wyglądają, intensywnie pachną i są bardzo smaczne, dlatego nic dziwnego, że kuszą tyle osób. Jednak nie zawsze te cechy są zasługom słońca, żyznej gleby i ciężkiej pracy ogrodników. Czasem to zasługa środków chemicznych, które są stosowane w produkcji.

Jak działają ozonatory do żywności?

ozonator spożywczyNiejednokrotnie świeże warzywa, owoce, ryby czy mięso wyglądają bardzo okazale i zachęcająco w sklepowych ladach, dlatego decydujemy się na ich zakup. Kiedy chcemy je spożyć, czasem okazuje się, że ich smak odbiega od tego jaki znamy z dzieciństwa. Smak to nie jedyny sygnał ostrzegawczy, gdyż o większości zagrożeń czających się w żywności nie wiemy, ponieważ nie są one widoczne gołym okiem. Są to przede wszystkim pestycydy i antybiotyki stosowane w procesie produkcyjnym, sztuczne nawozy czy woski i dodatki, które sprawiają, że owoce mają intensywniejsze kolory, a mieso jest cięższe. Jednak to tylko pozory, ponieważ wewnątrz kryją się szkodliwe substancje, których z pewnością nikt nie chce świadomie spożywać. Jeżeli chce mieć pewność, że to co jemy jest naprawdę zdrowe, to warto zainwestować w ozonator spożywczy, który w krótkim czasie zamieni każdą żywność w ekologiczne produkty. Przede wszystkim jest to urządzenie generujące ozon w wysokim stężeniu, który wykazuje silne działanie toksyczne i aseptyczne, dlatego też jest już od wielu lat stosowane w odkażaniu żywności i wody pitnej na masową skalę. Od kilku lat także każdy z nas może samodzielnie dezynfekować dowolną żywność, gdyż ozonatory są powszechnie dostępne w sklepach ze sprzętem dla gospodarstwa domowego. Nie zabierają wiele miejsca, a są bardzo przydatne, zwłaszcza jeżeli mamy w domu małe dzieci. Modele spożywcze są wyposażone w specjalne pojemniki, do których wkłada się określony rodzaj żywności i zalewa wodą. Następnie włącza ozonator na określoną ilość minut, w zależności od rodzaju produktów spożywczych.

Jak widać ozonowanie żywności wcale trudne nie jest. Jeżeli tylko będzie się przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa, to urządzenie to przyniesie każdemu niesamowicie dużo korzyści. Można w nim ozonować surowe mięso i ryby, jajka, warzywa czy owoce. Ponadto ozonatory nadają się także do uzdatniania wody pitnej, pod warunkiem, że mają dołączona do zestawu rurkę ze specjalnym dyfuzorem. Ich popularność systematyczne rośnie, gdyż są wyjątkowo skuteczne w likwidowaniu wszelkich patogenów.