Czym są separatory tłuszczowe?

Czym są separatory tłuszczowe?

Prowadzenie restauracji, stacji benzynowych czy barów wiąże się z kilkoma problemami. Przede wszystkim emitowane przez tego typu odpady, oparte w większości na tłuszczu a nawet na ropie, stanowią poważne zagrożenie dla instalacji kanalizacyjnych. Tłuszcz zawarty w tych odpadach może bowiem zawężać światło rur i doprowadzać do ich zapchania.

W jakim celu stosuje się separatory tłuszczu?

separator tłuszczuNie każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak trudne jest prowadzenie lokalu gastronomicznego lub tez stacji benzynowej, czy też na przykład warsztatu samochodowego. Trudności wynikają głównie z właściwej utylizacji odpadów wytwarzanych przez tego typu obiekty. Tłuszcz, czyli główny składnik odpadów wytwarzanych przez lokale gastronomiczne czy też stacje benzynowe, może bowiem prowadzić do trwałego zapchania się kanalizacji i to na dużym odcinku. Aby tego uniknąć, tego typu obiekty są prawnie zobowiązane do stosowania specjalnych zabezpieczeń, znanych jako separator tłuszczu. Te niewielkie z pozoru elementy wyłapują cały tłuszcz z wody która dostaje się do ścieków. Warto tutaj wspomnieć, że tłuszcz nie tylko trwale może zapchać instalacje kanalizacyjną, ale może dostać się do samej oczyszczalni ścieków, zaburzając jej działanie. Separatory tłuszczu powinny i muszą być stosowane wszędzie tam, gdzie trzeba wyłapać tłuszcze i oleje pochodzenia roślinnego ze ścieków, w szczególności w obiektach takich hak kuchnie restauracyjne, punkty wydawania posiłków, ubojnie przemysłowe i rafinerie. Trzeba tutaj wspomnieć, że części odpadów separatory nie są w stanie odseparować, mowa tutaj przede wszystkim o odpadach pochodzących z mleczarni czy serowarni. W jaki sposób separatory zatrzymują odpady tłuszczowe? Tak naprawdę cały proces zachodzi dzięki innej gęstości i tym samym ciężarze odpadów tłuszczowych, które gromadzą się na powierzchni wody w separatorze, powyżej odpływu. Separatory mogą być montowane przy ujściu większości odpływów sanitarnych, przykładowo przy wypustach podłogowych, odpływach rynnowych, zlewach, umywalkach, urządzeniach kuchennych i tak dalej. Warto podkreślić, że separatory wymagają regularnej konserwacji, gdyż mocno zanieczyszczone przez tłuszcz mogą pracować z dużo mniejszą efektywnością. Konieczność cyklicznego czyszczenia separatorów również jest regulowane prawnie.

Właściciele lokali gastronomicznych są prawnie zobowiązani do właściwej utylizacji odpadów, zwłaszcza tych pochodzenia tłuszczowego. Jest to niezmiernie istotne, gdyż tłuszcz zawarty w odpadach może spowodować zapchanie, a nawet ciężkie uszkodzenie kanalizacji. Dlatego też w tego typu obiektach trzeba korzystać ze specjalnych zabezpieczeń przed dostaniem się odpadów tłuszczowych do odpływu.