Catering dietetyczny dla cukrzyka

Catering dietetyczny dla cukrzyka

Kiedy lekarz przepisuje codzienną dietę cukrzykowi, kieruje się wiekiem, płcią pacjenta, poziomem aktywności fizycznej i kategorią wagową. Jednak przy nabytych nawykach cukrzykowi nie jest łatwo samodzielnie dobierać posiłki. W związku z tym z pomocą przychodzi odpowiedni catering z dietą przeznaczoną dla cukrzyków. Pracują tam specjaliści, którzy odpowiednio dobiorą posiłek do stanu zdrowia pacjenta, a pacjent będzie i zdrowy i najedzony i zadowolony.

Dlaczego warto, aby cukrzyk korzystał z cateringu?

bardzo dobry catering w szczecinieIstnieje kilka wskazówek dotyczących obniżania poziomu cukru we krwi u cukrzyka. Pracownicy przygotowując catering dietetyczny wiedzą, że trzeba zmniejszyć ilość słodzików i śmietanki podczas picia herbaty, kawy, wybierają niesłodzone potrawy, zastępują słodycze zdrową żywnością, na przykład zamiast lodów przygotowują deser bananowy. Bardzo dobry catering w Szczecinie specjalizuje się w tworzeniu potraw nawet dla cukrzyków typu 2. Wówczas mają na uwadze to, aby preferować desery zawierające tłuszcze roślinne, jak jogurt i orzechy. Przygotowują posiłki o tej samej zawartości kalorii. Wybierając bardzo dobry catering można zminimalizować leczenie farmakologiczne, a nawet całkowicie z niego zrezygnować. Dlatego pytanie, jak prawidłowo odżywiać się z cukrzycą, niepokoi większość pacjentów. I tu z pomocą przyjdzie właśnie catering dietetyczny. Dieta na cukrzycę typu 2 ogranicza do minimum lub całkowicie wyklucza potrawy smażone, pikantne, słone, ostre i wędzone, konserwy, paprykę, musztardę i napoje alkoholowe. A żywność, która jednocześnie zawiera dużo tłuszczów i węglowodanów, wcale nie jest dobra dla osób cierpiących na cukrzycę: czekolada, lody, ciastka z kremem i ciastka – tego nie będzie w pudełku, które zamówiliśmy. Firma zajmująca się cateringiem oferuje diabetykom głównie zupy gotowane w słabym bulionie mięsnym lub rybnym, chude mięso, drób w postaci gotowanej lub w galarecie. Można spodziewać się, że w niewielkich ilościach dostaniemy dodatki ze zbóż, roślin strączkowych, makaronów. Twaróg, a także kasza owsiana i gryczana, otręby, dzika róża poprawiają metabolizm tłuszczów i normalizują pracę wątroby, dlatego to właśnie w diecie, którą zamówiliśmy będzie tych produktów najwięcej.

Główną wadą cukrzycy są ograniczenia dietetyczne. Duża liczba produktów jest wykluczona, sposób ich przygotowania staje się jak najbardziej delikatny i dietetyczny, co może wydawać się bez smaku osobom przyzwyczajonym do czegoś innego. W związku z tym warto skorzystać z oferty, jaką proponuje catering ze Szczecina. Tam dobiorą odpowiednie składniki w odpowiednich proporcjach. I do tego wszystko będzie bardzo smaczne.